Karlskoga Anläggningsteknik AB kör med både maskinstyrning och manburen GNSS från L5 Navigation

Vi besökte Karlskoga Anläggningsteknik AB (KATAB) på ett av deras projekt i höstas. Här nedan kan du läsa mer om deras verksamhet och hur dom upplever både våra produkter och oss som leverantör.

En kort beskrivning av verksamheten
Vi startade upp företaget i december 2020, då var det bara vi två - Kim och Kjell - som var på företaget. Kjell hade då ca 16 års relevant arbetslivserfarenhet från att ha varit anställd hos Skanska med olika befattningar, så som maskinist, anläggare och mättekniker. Även Kim har varit i branschen ett antal år, han har bland annat kört lastbil och jobbat som anläggare.

Vår första maskin var en Volvo ECR48 som vi hade under en kort period innan vi bytte ut den mot en liten Liebherr hjulgrävare som passade oss perfekt första tiden. Men allteftersom projekten rullade på så började vi fundera på att anställa personal. Marcus blev först in och kom till oss i mitten av 2022, det var även då som vi köpte vår Volvo EC220EL. Därefter började Sebastian under hösten 2022 och till honom blev det en Volvo EWR150E.

Vi kör en del mindre egna projekt åt privatkunder och utöver det så har vi en hel del jobb åt Nammo inne på Björkborn i Karlskoga. Men mestadels går vi som UE åt större företag.

Vad är ni på för typ av jobb just nu?
Just nu är vi i Karlskoga på ett Skanskaprojekt där vi lägger nytt VA i ett villaområde.

Hur kommer det sig att ni valde oss som leverantör?
Vi kikade runt på lite olika system när vi skulle ha GPS på maskinerna och fastnade för er på L5, vi upplever att man får ett personligt bemötande och att systemet är riktigt användarvänligt. Vi köpte maskinstyrningen till bägge maskinerna plus en handhållen GPS som vi använder dagligen och kompletterade med ytterligare en handhållen alldeles nyligen.

Hur upplever du L5 U3D-X jämfört med tidigare system du kört med?

Här flikar maskinisten Marcus, som kört med andra fabrikat förut, in: ”Det känns verkligen som att det är gjort för dom som sitter i maskinerna, allt ligger nära till hands och inga onödiga funktioner som krånglar till det. En behaglig och användarvänlig mjukvara helt enkelt."

Varför investerade ni i en GNSS-utrustning?
L5 M-Max med fältappen U3D-S är en GPS som klarar det mesta ute i verkligheten. Att den dessutom är uppkopplad mot samma molntjänst som maskinerna är riktigt bra, för så fort man mäter in något så får våra maskiner in det direkt i sina skärmar och kan tack vare det se var till exempel kablar med mera finns.

Hur lång tid tog det att lära sig / komma igång med utrustningen/mjukvaran?
Vi behövde inte mer än några timmar för att komma in i det eftersom allt är gjort så man verkligen förstår.

Ser ni några fördelar med att ha både grävsystem och manburen GNSS-utrustning, kan ni t.ex. göra andra typer av jobb eller arbeta effektivare på befintliga uppdrag?
Ja, det är väl lite som i svaret varför vi investerade i en utrustning. En handhållen GPS är ett smidigt och enkelt verktyg. Vi kan till exempel åka ut i förväg och mäta in ytor, kablar med mera för att sedan enkelt kunna skapa modeller till maskinerna innan dom ens är på plats. Det är ett stort hjälpmedel för oss.

Vad är bäst med systemet?

En bild säger mer än tusen ord - Sebastian visar vad han tycker.
Våra maskinister trivs jättebra med mjukvaran. Sen är priset självklart ett plus, man får ju nästan två system för priset av ett om man jämför med vissa andra leverantörer.

Har ni haft några problem/frågor som ni tagit med vår support? Hur upplever ni hjälpen ni fick därifrån?

Supporten är verkligen toppklass. Ringer man er så har man alltid ett snabbt svar. Vi tycker verkligen att L5 är i framkant, och ni jobbar ständigt för att förbättra er.

Stort tack!
Vi vill rikta ett stort tack till ägarna Kjell och Kim samt maskinisterna Marcus och Sebastian som tog sig tid att träffa oss och önskar stort lycka till inför 2024!


Vill du boka in demo eller få en offert?

Ta kontakt med någon av våra duktiga säljare som finns representerade i hela Sverige eller fyll i kontaktformuläret nedanför.

Fyll i dina kontaktuppgifter

Om du vill att vi hör av oss är det bara att fylla i dina kontaktuppgifter så återkommer vi så snart som möjligt.