Osam AB

Valde L5 U3D-X grävsystem till deras minigrävare

Med vårt svenskutvecklade grävsystem L5 U3D-X blir det allt vanligare att entreprenörer även utrustar sina minigrävmaskiner. Läs och inspireras av hur OSAM nyttjar grävsystemet
U3D-X på deras kompaktmaskin.

Om OSAM
OSAM bildades i april 2012 av Olle Samuelsson, som även är ägare och ende verksamme i företaget. OSAM är verksam inom bygg- och anläggning och inriktar sig på mätningsteknik. OSAM är etablerat i Dala-Järna och är verksamt i främst Mellansverige.

Varför investerade ni i ett grävsystem?
Jag har varit mätningsingenjör i 20 år och sett fördelarna med att använda grävsystem. Dels tjänar man både tid och pengar på att schakta/fylla/slänta rätt direkt, dels blir det roligare för maskinisten att kunna se hur det är tänkt att bli. Då jag investerade i en liten grävmaskin så fanns tankarna hela tiden på att montera ett system på den.

Hur upplever ni det är att arbeta med 3D/GPS grävsystem kontra traditionella metoder med rotationslaser (plan/1-fall/2-fall) samt måttband, etc.?
Det blir mer rörelsefrihet. Man kan arbeta över större ytor utan att behöva kontakta utsättare. Kör man med 3D GPS så har man ju inga sikthinder i form av andra maskiner som man kan ha med laser. Ska man lägga dräneringar med radier så får man ju med det direkt. Det är svårt med lasrar.

I vilka typer av uppdrag ser ni största nyttan?

"Jag skulle säga att man har nytta av det i alla typer av jobb. Från enkla dikningsjobb ute på landet till komplexa VA/bostadsjobb med mycket detaljer."

Hur lång tid tog det att lära sig och komma igång med systemet?
Det tar inte lång tid kunna köra med det och dra nytta av systemet. Men man lär sig nya saker/funktioner varje dag.

Vilka är fördelarna med fullt 3D/GPS grävsystem jämfört med 2D system?
Att man kan flytta maskinen och fortsätta köra mot samma modell direkt. Att man kan skapa egna modeller som är större än maskinens ”räckvidd”. Man kan mäta in utfört arbete och få in det på relationsunderlag. Tänk om alla kabelschakter skulle ha mätts in och hamnat på ett relationsunderlag åt ledningskollen…

Varför är det inte lika vanligt med grävsystem på mindre maskiner tror du?
Jag tror man förknippar mindre maskiner med små jobb där man tror att man inte behöver grävsystem. Men man skulle kunna dra nytta av det även där då maskinisten kan utföra mer själv utan att vänta på någon markgubbe som håller i lasermottagaren.


Vill du boka in demo eller få offert?

Ta kontakt med någon av våra duktiga säljare som finns representerade i hela Sverige.

Fyll i dina kontaktuppgifter

Om du vill att vi hör av oss är det bara att fylla i dina kontaktuppgifter så återkommer vi så snart som möjligt.

Om L5 Navigation

L5 Navigation Systems AB grundades 2013 och omsatte år 2021 ca 90 miljoner SEK. Vi är ett företag som utvecklar och återförsäljer positioneringslösningar för alla typer av uppdrag och branscher, så som:
• Byggande av hus
• Anläggning av väg och järnväg
• Värme, vatten och avlopp
• El, tele och fiber
• Skoglig verksamhet
Tack vare vår expertis inom maskinstyrning och olika typer av GNSS-mätning har vi förståelsen som krävs för att kombinera de bästa och mest prisvärda lösningarna på marknaden, och på så vis skapa maximal kundnytta till rätt pris. Merparten av våra anställda har dessutom praktisk erfarenhet från användarsidan och förstår verkligen hur saker och ting fungerar i praktiken. Vi har även verksamhet i Norge och Finland.

1 mars 2021 lanserade vi det första systemet i den senaste generationens maskinstyrningslösningar från oss, L5 U3D-X, ett 3D-system som har ett unikt förhållande mellan funktion/prestanda/kvalité och pris. Som sedan utökats med lösningar för både hjullastare och grävlastare.

L5 Navigation marknadsför egna mätutrustningar och är också stolta återförsäljare för Emlid samt maskinstyrning från Topcon Positioning Systems®. Utöver det har vi ett brett nätverk med andra samarbetspartners och företag i branschen vilket gör att vi alltid kan hitta en passande lösning.