Lindbäcks Bygg, Sveriges största trähusbyggare, investerade för en tid sedan i en RTK GNSS-utrustning från oss på L5 Navigation. Vi träffade Jens Ahlinder, Platschef Norr på Lindbäcks Bygg, för att höra hur dom använder utrustningen för utsättning och inmätning på deras projekt.

Vi på L5 Navigation har länge tänkt att den här teknikutvecklingen blir ett fullt naturligt steg för platschefer, arbetsledare och yrkesarbetare som tidigare har vana av att jobba med laser, som nu även kan sätta ut och kontrollera läget i plan. Alla blir mer delaktiga och får bättre förståelse för bygget helt enkelt.

Varför investerade ni i en GNSS-utrustning?

Vi såg en tidsbesparing på att kunna sätta ut själva istället för att utgå med långband från referenspunkter eller ringa en utsättare. Det var främst VA typ brunnar och stick som vi hade i åtanke, men vi använder den till allt möjligt. På projektet jag är på nu har vi satt ut hela tomten med staven. Pergola, plattytor, granitkantsten, utrustning, planteringar, belysningsfundament, avluftningar osv.

Hur upplever ni det är att arbeta med en GNSS-utrustning kontra en vanlig rotationslaser (plan/1-fall/2-fall)?

Upplever den relativt lättanvänd. Vi får ju en höjdanvisning på enheten, men inte noggrannare än att vi nöjer oss med den höjden som referens. Är det mer noga så tar vi ut allt i plan med staven men fastställer färdiga höjder med rotationslaser/z-fix.

I vilka arbetsmoment ser ni största nyttan?

Mark och grundarbeten. VA, diverse ytskikt, fundament, murar, el utsättningar osv.

Hur lång tid tog det att lära sig och komma igång med utrustningen?

Fick en kort introduktion på ca 2h. Sen har vi fått bra support när det kört ihop sig. Får man bara filerna på plats i enheten så är det rätt enkelt att använda utrustningen. Med det sagt använder vi säkert bara en bråkdel av vad man egentligen kan nyttja staven till.

Vilka personer (arbetsbefattningar) är det som använder utrustningen?

Vi är rädd om staven så det är egentligen platsledning som hanterar staven. Här på site får även vår ansvarige markare så klart nyttja den, men den har sin plats inne på kontoret så att den sköts. Den ligger aldrig ute på bygget eller står i verktygscontainern.

Har du något annat att tillägga?

Produkten i sig är jättebra, men jag vill framför allt lyfta supporten som man alltid kommer i kontakt med. När det kört ihop sig har alltid Tom eller supporten löst det och det är det absolut viktigaste. Att man kan lämna över på fjärrstyrning är toppen om klåfingrarna ställt till det.


Lindbäcks använder en Emlid Reach RS2 tillsammans med fältappen Surpad. Men vi erbjuder ett brett utbud av både GNSS-mottagare och fältappar för alla typer av behov och ändamål. Vi finns representerade i hela Sverige och kommer mer än gärna ut och visar produkterna i fält.

Läs mer om produkterna

Kontakta oss

Ta kontakt med någon av våra lokala säljare för att boka in demo eller få offert.

Om L5 Navigation

L5 Navigation Systems AB grundades 2013 och omsatte år 2021 ca 90 miljoner SEK. Vi är ett företag som utvecklar och återförsäljer positioneringslösningar för alla typer av uppdrag och branscher, så som:
• Byggande av hus
• Anläggning av väg och järnväg
• Värme, vatten och avlopp
• El, tele och fiber
• Skoglig verksamhet
Tack vare vår expertis inom maskinstyrning och olika typer av GNSS-mätning har vi förståelsen som krävs för att kombinera de bästa och mest prisvärda lösningarna på marknaden, och på så vis skapa maximal kundnytta till rätt pris. Merparten av våra anställda har dessutom praktisk erfarenhet från användarsidan och förstår verkligen hur saker och ting fungerar i praktiken. Vi har även verksamhet i Norge och Finland.

1 mars 2021 lanserade vi det första systemet i den senaste generationens maskinstyrningslösningar från oss, L5 U3D-X, ett 3D-system som har ett unikt förhållande mellan funktion/prestanda/kvalité och pris. Som sedan utökats med lösningar för både hjullastare och grävlastare.

L5 Navigation marknadsför egna mätutrustningar och är också stolta återförsäljare för Emlid samt maskinstyrning från Topcon Positioning Systems®. Utöver det har vi ett brett nätverk med andra samarbetspartners och företag i branschen vilket gör att vi alltid kan hitta en passande lösning.