Aarsleff väljer L5 maskinstyrning till deras pålkranar

Vi träffar Henrik Møller-Clausen i samband med att vi är på plats för att installera vårt navigeringssystem L5 3DPile på deras Hitachi 180 pålkran.

Bakgrund

Aarsleff är ett av de största bygg- och anläggningsföretagen i Danmark, men det faktum att dom bedriver verksamhet i stora delar av Europa och har närmare 9 000 medarbetare gör att dom även är en betydande aktör internationellt. Fokus ligger inom verksamhetsområdena marina konstruktioner, spårarbeten, grundläggning, schaktfri ledningsförnyelse i mark och relining i fastigheter.

Vi träffar Henrik Møller-Clausen i samband med att vi är på plats för att installera vårt navigeringssystem L5 3DPile på deras Hitachi 180 pålkran. Henrik har varit på Aarsleff i 10 år och är i grunden lantmätare, men idag är han främst ansvarig för GNSS-utrustning, datahantering och support för deras pålningsriggar och övriga specialmaskiner, t.ex. stora grävmaskiner (80 – 100 ton), kranar, borriggar samt marina enheter såsom fartyg och pråmar.

Vad gjorde att ni valde L5 som leverantör av maskinstyrning?

Tidigare hade vi en annan stor internationell leverantör på totalt 5st maskiner, men vi stötte på många allvarliga problem med utrustningen och beslutade till slut att leta efter ett annat alternativ.

2019 hade vi ett akut behov av att få en 52 meter hög och 330 ton tung pålningsrigg i drift med GPS-utrustning för ett projekt i Norge, där pålningen delvis skulle utföras från en pråm. Det var då vi fullt ut insåg att utrustningen från vår tidigare leverantör inte skulle klara uppgiften.

L5 bjöds in till projektet, och trots att maskinen var långt ifrån standard lyckades de göra ett fantastiskt jobb med att få den redo för produktion med en positioneringslösning som passade oss perfekt. Det fungerade så bra att vi beslutade oss för att bygga om våra befintliga maskiner i Danmark med L5-installationer.

L5 har fortsatt att hjälpa Aarsleff med navigeringslösningar. Idag har dom 22st maskiner med maskinstyrning från L5. 10st av maskinerna går i Danmark, 7st i Tyskland och 5st i Sverige.

Hur har det varit att komma i gång med L5s utrustning, och hur lång tid tog det att komma i gång med systemet?

Att få den första installationen 2019 i drift tog några veckor. Maskinen var som sagt inte en standardmaskin och för att göra det hela ännu mer utmanande så stängdes arbetsplatsen ned på grund av Covid. Endast en liten kritisk personalstyrka fick stanna kvar på projektet. Som tur var kunde all hårdvara installeras på maskinen innan vi skickades hem, vilket räckte för att L5 sedan skulle kunna ha fjärråtkomst till maskinen via internet, och en Aarsleff-anställd kunde köra maskinen vid behov för att testa och kalibrera.

Mjukvaran behövde dock vissa modifieringar, vilket L5 hanterade i samarbete med deras mjukvarupartner Carlson Software i USA. Under en spännande period såg körschemat ut som så att under dagtid i Norge/Sverige genomfördes tester, över natten uppdaterades mjukvaran, som sedan var redo för installation och vidare tester nästa morgon. Vi upprepade processen tills vi uppnådde den mjukvara och prestanda vi önskade, vilket är rätt häftigt att tänka tillbaka på nu i efterhand.

Själva systemet är enkelt att använda och det är lätt att komma i kontakt med supporten om det behövs. Med erfarenheten från de tidigare system vi haft hade vi redan en generell förståelse för hur utrustningen skulle hanteras.

Kunddriven utveckling är något som alltid varit viktigt för oss på L5. Det är slutanvändare som är den riktiga experten och vet hur systemen ska se ut och funka. Även om förändring kan ta tid lyssnar vi alltid på våra användares synpunkter och jobbar hårt för att få in dem i funktionaliteten. säger Patrik Tallgren Teknisk chef och Partner hos L5 Navigation.

Berätta om er upplevelse av samarbetet tillsammans med L5

"Vi tycker att L5 är mycket innovativa, med ett starkt fokus på användarvänlighet och problemlösning. Dessutom erbjuds dagligt stöd i världsklass!"

Henrik Møller-Clausen, Aarsleff

Vad är det som gör att ni använder L5 3DPile i stället för traditionell utsättning?

I grunden handlar det om att maskinen ska kunna producera utan att vara beroende av utsättning från en mätningstekniker, på det viset sparar vi både tid och höjer kvaliteten på jobben generellt. Utöver det så är det inte ovanligt att det utförs pålning på platser där det är svårt eller rent omöjligt att sätta ut manuellt, som i extremt leriga områden eller vid jobb i vatten från en pråm, då är det helt avgörande att ha ett GPS-system som hjälpmedel.

Vad är det bästa med L5 3DPile?

Att det är ett pålitligt system med extremt lite driftstörningar och superbra support när det krävs!

Skulle du rekommendera L5 som leverantör av maskinstyrningssystem?

Med tanke på hur smidigt vårt ägande och användande av systemen varit och hur lyhörda L5 är, så skulle jag rekommendera dom alla dagar i veckan!

Vill du veta mer om 3DPile?

Läs mer på produktsidan eller kontakta någon av våra kunniga medarbetare inom vår specialmaskinsavdelning.